GOD JUL 2

En liten uppdatering av Julen bara:) Julbordet igår bestod av skinka, revbensspjäll, prinskorv, köttbullar, sill, rödbetssallad, janssons, vörtbröd mm. Allt alltså! Det är vår kära vän marielouise vi har att tacka för detta. Hon är en riktig husmor, kan stoppa korv och sånt!
Kalle såg vi också på, inspelat från urminnes tider när Feltreish eller vad han heter vad julvärd. Till och med Ariel var med!
Julklappar blev det också. Familjen hade skickat massor av bra grejer. Av Clara fick jag en brandvarnare och smink. Anna gav mig Stolthet och Fördom, den långa på 5 timmar - fantastiskt! +massor av godis,  pepparkakshus, marsipan och pepparkakor:) Pappa är bra på att skicka presenter! Tack alla!

GOD JUL

Nu tar bloggen julpaus. Inget tillgång till internet på drygt en vecka. Det blir till att spela sällskapsspel och badminton hela julen!

 


The proudness of house nr 20

Städa. Snart kommer gästerna som ska bo i vårt hus. Det är faktiskt några pingstkändisar som intar hus nr 20! Familjen Levander och PMU bossen. Jag ska göra en lite beskrivning av vårt hus, så ni kan bilda er en uppfattning om hur det ser ut.
* När man kommer genom utedörren har vi på höger vägg ett fotokollage. Svartvita bilder på eifeltornet och Brooklyn bridge, ett lejon och Frank Sinatra.
*Efter bilderna finns det en öppen spis. (Aldrig använt dock)..
*På vänster sida när man kommer in står vår fantastiska julgran. Den livar verkligen upp vår tillvaro.
*Mitt i vardagsrummet står en soffgrupp, inte den bekvämaste, men den funkar. Under soffgruppen har vi en röd matta som vi införskaffat inne i stan.
* På matbordet som också står i vardagsrummet ligger det en grön duk. Egentligen är det en kanga (tygstycke som används som kjol eller klänning).

*På väggarna i vardagsrummet har vi två afficher. Star Wars och Gud Fadern. Jag köpte dem hemma i Sverige, för jag kände på mig att våra väggar annars skulle bli lite kala. Vi har även satt upp en afrikansk tavla som vi hittade i skrubben.
*Våra gardiner smälter in i väggfärgen. Väldigt tråkiga och fula, så jag och Sara har funderat på att köpa nya.
*Växter har vi gott om! 4 stycken halvdöda blommor som verkligen behöver ny jord!

Jaa, det är mysigt vårt lilla hus! Vi ungdomar trivs iaf:)


Ramlar gatan fram

Jag vet att jag och Sara skriver om precis samma saker i våra bloggar, men förhoppningsvis finns det viss variation.

Vi har bakat julgodis nu! Yeah, nu är det bara snön som fattas. Idag har vi även inhandlat julklappar, allt på samma affär. Eftersom det egentligen bara är jag som vill att vi ska ge julklappar så har jag fått pressa på de andra lite. Så jag tror att de mest går med på det för att jag har sagt att jag ska köpa åt dem och att jag förväntar mig julklappar, haha, supereffektivt!

Idag fick vi även reda på att Gästhuset brevid vårat hus har blivit överbokat med 11 personer. Hur i hela världen lyckas man med det? Så vi fick frågan om vi kunde flytta upp till Robert och Anettes hus i en vecka. Först tänkte jag: Va blire!? Mitt i julveckan, knöligt värre. Men sen så kom medlidandet in i bilden...Stackars DD, chefen för stället, som hela tiden får ta skit för sånt som andra klantat till. Och stackars dem som kommer, de måste ju ha någonstans att bo. Så vi öppnar vårt fantastiskt fina hus med julpyntning och allt till dessa människor. Sen så är nog Hektors hus 100 gånger mysigare att fira jul i än vårat...så vi ska nog vara glada:)

Idag gjorde jag förresten något fruktansvärt pinsamt, tyckte jag. Jag gick på "gågatan" i det lilla samhället där vi jobbar och ramlade på en sten. Som ensam vi får man vanligtvis väldigt många blickar på sig, men nu tror  jag att hela Ngaramtonis befolkning var där och såg detta! Why god, why?! Det blev nog höjdpunkten i deras dag tror jag, det var många som skrattade iaf...

Änglar i sanden?

Det regnar. Jag har ont i huvudet. Ikväll ska vi baka julgodis med Marielouise och Morgan (grannar).

Hörde att ni har 15- och snö hemma. Här är det 30 +. Jag vill göra snöänglar.

Glans över gröna skogar

Nu har vi införskaffat oss en gran, vi kallar det gran i alla fall. Jag och Anton satt i bilen häromdan när vi var inne i Arusha och en granförsäljare gick förbi. På impuls haffade vi en, sänkte priset med 75% (inte 150 Jan haha) och visade stolt upp den för våra medkumpaner! Plast, vit-och grönfärgad, kort och har färgade ljusslingor! Fantastiskt vilken jul detta kommer bli:D

Sara, som inte gillar att fira jul, är faktiskt den som pyntat mest i huset! Både klätt granen, klistrat upp små paljettstjärnor som Jakob fick hitskickat av sin ömma moder, hängt upp stjärnor i föntret och köpt stjärnan till granen. Helt otroligt när man tänker efter. Jag tror att det finns en Julsara där inne någonstans ändå!

Jag har denna morgon suttit och förberett engelskalektionen som jag ska ha idag. Singular/Plural och lite verbformer tror jag den kommer handla om. Mina egna swahilistudier går la framåt...är inne på kapitell 4 i Ali Baba och de 40 rövarna. Lite hoppas jag ska fastna, men en sak är i alla fall säker- man blir kung på att slå i lexikon!

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST

Hemma från Nairobi! Det var skönt att åka iväg en sväng och göra något annat och känna sig lite svensk. Shoppa, äta på västerländska restauranger och träffa annat svenskt folk. Det går iof att göra det i Arusha också, men Nairobi har ett betydligt större utbud! Det var dock en konstig känsla att plötsligt komma till en storstad som kändes mer västerländsk än afrikansk. Snuskigt rika människor kontra världens näst största slum- det erbjuder Nairobi.
Jag gillar inte långa utläggningar, så här är en kort sammanfattning av vad vi gjorde där:

*Shoppade, besökte 5 olika shoppingcentre
*Åt mat och frukost på Java, typ som Starbucks fast större
*Firade lucia hemma hos Ambassadörskan med 200 andra svenskar. Plockmat, glögg, lussekatter. Fint folk, rikt folk och vi.
*Åt middag med Anders (som jobbar på ambassaden, släkting till Palle A) och hans polare
*Åt middag med SIDA chefen
*Utforskade Nairobis uteliv by night
*Gick på bio! NEW MOON och Inglorious Bastards. Man måste alltså åka till Kenya för att få se nyinkomna filmer, men det är det värt! New Moon var rätt så bra faktiskt. Hörde att den skulle vara kass, så jag gick in med den inställningen..men så dåligt tyckte jag inte att den var! Inglorious Bastards a la Quentin Tarantino var givetvis bra. Han misslyckas aldrig. Inte Brad Pitt för den delen heller.

Jag har även fått mitt paket från mamma och uffe! Yes! Snart är det jul:)


...

Jag och Sara har känt nu ett tag att det är något som saknas. Vi har grubblat länge och kom igår fram till att vi båda behöver manikyr. Jag har aldrig fått det tidigare så förväntningarna var stora när vi i morse åkte in till stan för att skämma bort oss själva. Tanken var lösnaglar à la fransk mainkyr. Det blev givetvis inte som vi hade tänkt oss...jag tror att vi valde fel salong, eller så var vi inte tillräckligt tydliga med vad vi ville. De klippte naglarna så kort som möjligt och masserade händerna. Jaha, tack för det. Fast ingen större förlust eftersom massagen var skön och vi pröjsade 15 spänn!

Jag har kommit fram till att jag mest skriver om nöjen och fritid i bloggen. Ni kanske börjar undra vad vi faktiskt gör här nere... Ja vi arbeter ju inte ihjäl oss direkt, men våra arbetsuppgifter klarnar dag för dag. Det har varit lite flummig fram tills nu, vilket det brukar va de första månaderna, och eftersom de är ovana med praktikanter så går det inte supersnabbt att sätta igång. Vi kommer nu framöver ha mer uppstyrda engelskalektioner tillsammans med elever som studerar till lärare. Sen kommer vi även börja jobba här på radiostationen där vi bor. Jag tror att vi främst kommer syssla med att strukturera upp och organisera olika typer av materiell och föra över information till digital utrustning. Det ska bli kul att få vara på lite olika ställen och att man kan jobba lite mer självständigt så att vi tre (jag, sara och jakob) inte behöver gå varandra på fötterna hela tiden.

Imorgon åker vi till Nairobi! Yehaa, det ska bli så otroligt kul. Vi åker dit tillsammans med Hanna och Janne Nyman, några missionärer som vi är väldigt glada över att vi känner! De ställer verkligen upp för oss och ser till så att vi har det bra. Det är dem som har hjälpt oss med jobbet på radion till exempel.

Gud är god.


MAT MAT MAT

Vårat hus luktar kladdkaka! Långpanna is the shit, varför göra man alltid kladdkaka i små formar när man kan göra till ett helt kompani!? Från och med nu görs alla mjuka kakor i långpanna...iaf dem som jag gör!

Jag tror jag kommer föräta mig på allt som finns här. Jag äter hela tiden! Minst 3 frukter om dan- säkert 4. Jordnötter finns det också gott om. Undrar hur mycket frukt jag kommer äta när fruktsäsongen kommer igång...jaja, det är väl bra för kroppen hoppas jag. Efter att ha jobbat x-antal år på MAXIs fruktavdelning blir man lite skadad. Jämför hela tiden med vad det skulle ha kostat och hur det skulle smakat i Sverige. Det jag är mest avundsjuk på i fruktväg är deras träd. Att ha mango-, passions-, apelsin-, avocado- och granatäppelträd i trädgården är ju för bra för att vara sant! Våra svenska äppelträd kan slänga sig i väggen! Mamma, jag tror att det är dags att odla fruktträd i dina växthus. Pelagonerna kan du byta ut. Haha, nej då, tanterna gillar ju dem så det är förmodligen säkrast att ha dem kvar...

Kärlek och respekt!


Bröllop för hela slanten

Igår var vi på bröllop. Vi kände givetvis inte brudparet, men här är det okej att haka på ändå. Vi trodde att det skulle vara ett vanligt afrikanskt bröllop, men det förstod vi snart att det inte va. 65 000 svenska kronor hade de lagt ner på kalaset!! Det är sjukt mycket för att vara Tanzania. Rosor precis överallt, stor ljudanläggning, uppdukning för fler hundra, strålkastare, en profitionell värd i GUCCI-kostym etc... Vår teservice som vi köpt i present kändes lite klen.
Jacke och Anton hade dagen till ära klätt sig i masajutstyrsel. Det kommer bilder på detta:)

När vi var på stan häromdan köpte jag lite barnböcker på swahili. Haha, vi får se hur det går, jag ska iaf försöka förstå litegrann. Första boken ut är Ali Baba och det 40 rövarna. Vi får se hur långt jag kommer innan jag ger upp ... Imorn ska jag ha franskalektion också, hjälp, vad har jag nu lovat!? Det är nästan 2 årsedan jag läste! Negativiteten flödar verkligen denna morgon...

Bilder från matutdelning

Igår var vi med på en matutdelning (pga. torka) Det kom mer folk hela tiden, kaos och dålig byledning. Solen var otroligt stekig så vi alla fick en röd nyans i ansiktet. Här är lite bilder från dan.
  Majs











paket

Idag skulle Anton åka in till postkontoret för att leta efter ett paket som skickades för 6 veckor sedan. Men när han kom dit fanns det inget till honom, tråkigt eftersom han väntat väldigt länge på det. Men han fick inte åka hem tomhänt, för att 3 stycken paket till mig hade kommit! Alla var från Pappa, Linda och Clara, 4.5 kilo. Imorgon ska jag och Anton åka in till postkontoret igen och fortsätta leta efter hans paket + ett paket som mamma och Uffe har skickat. Träligt att man inte får öppna dem förrens om 3 veckor bara.
Jag ringde upp Linda idag, pappas sambo för den som inte vet, och hon berättade att Clara satt en dag på golvet i hallen med ett kort på mig i handen och storgrät. Å min älskade syster! Det är de minsta man saknar mest när man är här. Jag saknar Clara, Sara saknar Axel och Jakob saknar Erika. Fast jag tror det är bra att åka ifrån familjen under en lång tid, för man inser verkligen hur mycket de betyder för en.


Giraffkött och lite shopping

Resa. Om 2 veckor åker vi till Kenya, Nairobi! En långweekend. Vi ska fira Lucia på Svenska Ambassaden tillsammans med 300 andra svenskar:) Vi har även googlat upp olika museum och en restaurang som serverar giraffkött. Sara protesterar eftersom det är hennes favoritdjur. Sen verkar det inte finnas så mycket annat kulturellt att göra, bara shopping och sånt, men det har väl aldrig varit fel?

Idag har vi/jag:
*Fått reda på vad vi ska jobba med framöver. Mer engelskaundervisning tillsammans med utbildade lärare.
*Köpt broccoli
*legat i gräset och läst en bok. Jag tycker inte om att läsa, men har hört att det ska vara utvecklande och nyttigt, så jag försöker. Pappa brukar stolt berätta att han fick 5a i litteratur, men att han oftast bara läser slutet i böckerna. Det är smart! ;)
*Tänt saras kalenderljus bränt första siffran.


Nu ska jag och giraffälskaren äta världens godaste mango. Den kostade 3.5 kr, dyraste hittills, men asgod!

RSS 2.0